Krásné a zdravé nehty? Víme, jak na ně!

 

Věnujete maximální péči své pleti, vlasům a pokožce celého těla? A co ruce a nehty? Sáhnete po zpevňujícím laku na nehty a krému na ruce, až když je skutečně nejhůř a doufáte v zázrak? A pilníček na věčně ulomené nebo zatržené nehty raději nosíte všude s sebou? Mít krásné, zdravé, dlouhé a pevné nehty přitom není těžké. Stačí dodržet jen několik základních pravidel. Podívejte se na ně společně s námi!

 

Co vlastně víme o nehtech

Nehet je tvořen zrohovatělými buňkami a třemi vrstvami keratinu – nejměkčí je vespod a přiléhá k nehtovému lůžku, nejtvrdší je naopak na povrchu. A jak rychle vlastně nehty rostou? Obvykle to bývá kolem 0,1 mm za den, s přibývajícím věkem ovšem rychlost růstu nehtů (stejně jako třeba vlasů) klesá. Kompletně celý nehet pak naroste zhruba za 4 měsíce, u nehtů na nohou to může trvat až 3× déle. A stejně jako pleť nebo vlasy, i nehty můžeme podle různých vlastností rozdělit na několik základních typů:

Tvrdé nehty

Tento typ nehtů se vyznačuje nejen velkou tvrdostí a pevností, ale zároveň křehkostí a sklony k lámavosti. Tvrdé nehty jsou obvykle tvořeny mnohem větším množstvím keratinu. Jsou tak mnohem méně pružné a při nárazu či mechanickém poškození se lámou a odlupují (měkké nehty by se oproti tomu pouze ohnuly). Ploška takových nehtů bývá silnější, žlutěji zabarvená a může se objevovat i výraznější rýhování. Takové nehty pak mají i výrazněji zakulacenou klenbu – pokud byste je nechala dorůst do větší délky, postupně by se nehet kroutil, zužoval a uzavíral. Stejně jako suché vlasy nebo pleť potřebují takové nehty především hydratovat, zvláčnit a doplnit chybějící pružnost

Měkké nehty

Takové nehty bývají viditelně ploché (nemají téměř žádné klenutí) a při růstu se rozšiřují do lopatkovitého tvaru. Jsou sytě růžové a mohou se na nich objevovat bílé skvrny (prozrazující nedostatek vápníku). Měkké nehty jsou velmi pružné a ohebné a velmi snadno se zatrhnouPro ideální stav takových nehtů je obvykle nutné doplnit vápník, který je nezbytný pro zvýšení jejich tvrdosti a pevnosti.

Normální nehty

Jak název napovídá, takové nehty nejsou ani tvrdé, ani měkké. Jejich tvar je pravidelný a mírně klenutý, odstín lehce narůžovělý a povrch bez rýhování. Nehty nejsou ani tlusté, ani tenké, stejně tak by se daly označit za ideálně pevné, ale zároveň pružné. Ostatně obdobně, jako když typ pleti označíme za „normální“. I tento na první pohled bezproblémový typ si ale zaslouží péči, a to obzvlášť při zhoršených podmínkách, jako je zvýšený stres, zimní období, špatná strava, nešetrné a příliš časté lakování nehtů apod.

 

 

Začněte zevnitř

Nejen že se o nehtech, respektive o celých rukou říká, že jsou naší vizitkou, ale funguje to i naopak – stav a vzhled nehtů odráží celkový zdravotní stav. Pokud tak našemu tělu něco chybí, jsou nehty a ruce jednou z částí těla, na které se tento nedostatek projeví. Pokud vás trápí křehké, lámavé a vysušené nehty a jejich okolí, může být něco v nepořádku s vašimi játry. Jen při jejich správném fungování totiž mohou být vaše nehty lesklé, pevné a hladké. Pokud vás jinak netrápí další obtíže, zkuste před návštěvou lékaře sáhnout po síle bylin ostropestřec bude sázka na jistotu. Tělu ale mohou jen scházet některé vitaminy, které můžete doplnit správnou stravou nebo vhodnými doplňky. A které vitaminy a minerály jsou pro silné, zdravé a krásné nehty těmi nejdůležitějšími a v jakých potravinách je najdeme?

  • Vitamin A se nachází v játrech a mléčných výrobcích, ve formě provitaminu také v mrkvi, rajčatech či meruňkách
  • Biotin neboli vitamin B7 najdete především ve vajíčkách, hovězím mase a vnitřnostech, ale v menší míře i v sóje, obilovinách nebo ořechách
  • Vitamin C je ukrytý v ovoci a zelenině, nejvíce pak v černém rybízu, kiwi, citrusech či zelených paprikách, květáku nebo brokolici
  • Vitamin E doplníte ořechy, rostlinnými oleji, mlékem či máslem nebo obilovinami 
  • Vápník najdeme podle většiny televizních reklam hlavně v mléce, ve skutečnosti se ho ale mnohem větší množství nachází v mořských plodech (a řasách), luštěninách, máku či ořechách
  • Zinek doplníte, pokud do svého jídelníčku zařadíte červené maso a vnitřnosti, ořechy, obiloviny nebo luštěniny
  • Železo se pak nachází v podobných potravinách jako zinek, mimo to jej najdete také v listové zelenině, kvasnicích nebo sóje
  • Kolagen najdete především v tučném mase a rybách, ořechách či vajíčkách

TIP: Proč je kolagen pro naše tělo tak důležitý? A jaký vliv má na kvalitu a vzhled našich vlasů, nehtů i pokožky? To se dozvíte v našem článku!

Pokud ovšem chcete tyto vitaminy a minerály doplnit ideálně najednou, sáhněte po sušené kustovnici čínské (v klasické či koncentrované podobě) nebo ještě lépe po doplňcích sestavených tak, aby maximálně podpořily růst a kvalitu vašich nehtů. Nezapomínejte ovšem, že se změna jídelníčku i zařazení vitaminových doplňků projeví až po několika týdnech, naplno pak i několika měsících.
Dbejte také na pravidelný pitný režim a omezte kouření, pití alkoholu a další činnosti, kterému vašemu tělu rozhodně neprospívají. 

 

 

Šetřte své nehty

Nemusíte sedět se založenýma rukama a nechat se obskakovat (ačkoliv ani to není čas od času na škodu), jen při běžných činnostech myslete o něco více na své nehty. K otevírání plechovek i jiných obalů nebo třeba k odstraňování lepicí pásky či samolepek použijte raději tupý kulatý nůž nebo třeba opačný konec vidličky. Při používání úklidových prostředků ale i při běžném umývání nádobí používejte rukavice (platí to i pro práci na zahradě), nebo alespoň šetrné přípravky na přírodní bázi, které vašim rukám (a ostatně i životnímu prostředí) ublíží co nejméně. Vyhýbejte se také zbytečně dlouhému namáčení rukou, po práci vždy ruce důkladně opláchněte čistou vodou, osušte a dopřejte jim péči v podobě hydratačního a regeneračního krému na ruce. Pokud ráda a často střídáte laky na nehty, volte odlakovače bez acetonu a formaldehydu. Zabráníte tak zbytečnému vysušování a oslabování nehtů i pokožky v jejich okolí. Stejně tak investujte do kvalitních laků na nehty a nepoužívejte je po uplynutí data spotřeby. Na nehtech se to výrazně projeví. Na správné zásady pak dbejte také při běžné úpravě svých nehtů – stříhejte je ideálně po koupeli, kdy jsou měkké a poddajné, pilník však naopak použijte v momentě, kdy se nehty vrátí do svého „běžného“ (suchého a tvrdého) stavu a přejíždějte jím pouze jedním směrem. Jedině tak předejdete nechtěnému třepení a lámání.

 

 

A konečně to nejdůležitější: i když je to mnohdy těžké a trápí vás to dlouhé roky, nehty si opravdu nekousejte! Jistě vám nemusíme vysvětlovat, kolik negativ tento zlozvyk přináší, stejně jako nervózní odtrhávání kůže kolem nehtového lůžka. Raději eliminujte stres, který vás k této činnosti vede, pořiďte si lak určený právě pro tyto případy (jeho chuť by měla být extrémně hořká) a zabavte své ruce jinak – pořiďte si třeba posilovací kolečko nebo powerball. Anebo investujte nemalé peníze do profesionální manikúry. V takovém případě vás nutkání k okusování nehtů jistě brzy přejde.

TIP: Trápí vás opravdu suché ruce nebo nehojící se záděry a jiné ranky? Vsaďte na blahodárné účinky bambuckého másla! Je vhodné i pro ekzematiky a kromě rukou a nehtů ho využijete v podstatě na celé tělo (a to včetně vlasů). 

 

 

Hýčkejte své ruce

Masáž těla i pokožky hlavy je vždy dobrým nápadem a zaslouženou odměnou. Kromě relaxačních účinků prospívá i našemu tělu. Na ruce se ale v tomto směru obvykle zapomíná. Naneste na ně při sledování večerního filmu rostlinný olej nebo větší množství svého oblíbeného krému na ruce a několik minut ruce od zápěstí až po konečky prstů důkladně masírujte. Zaměřte se především na nehtové lůžko, které tím prokrvíte a podpoříte tak růst nehtů. Olej či krém se tak navíc mnohem lépe vstřebá a vaše ruce budou brzy krásné, hladké a bez záděr či jiných nepříjemností. A nezapomínejte také na péči o nehty na nohou – zaslouží si stejně, nebo možná dokonce ještě více šetrné zacházení.