S kódem COSMO15 nyní získáte 15% slevu na celý váš nákup!

5 nejčastějších kožních onemocnění

 

Kůže není jen největším orgánem našeho těla, ale také nárazníkem mezi námi a vnějším světem. A právě proto, že stojí v první linii obrany proti vnějším vlivům, se na ní může podepsat velká spousta věcí. Některá z kožních onemocnění, například plísně, tak vznikají především kvůli okolním faktorům. Další, jako třeba atopická dermatitida, mají však genetický původ. 

Příznaky a péče se u všech onemocnění liší, společné je pro ně ale to, že nenarušují jen naše zdraví a pohodlí – mohou se neblaze podepsat na sebevědomí. V dnešním článku se zblízka podíváme na pět nejčastějších kožních nemocí a řekneme si, jak se od sebe liší a jaké přípravky mohou pomoci s potlačením příznaků. Pamatujte ale, že léčbu by měl mít v rukou vždy hlavně lékař. 

 

Dermatitida 

Dermatitida ve skutečnosti není jedno onemocnění – jde o hromadné označení pro všechny záněty kůže, mezi které patří například kopřivka, ale také ekzém nebo lupénka, o kterých je řeč níže. 
Záněty mohou mít různé příčiny, ale projevují se podobně, a to zarudnutím, svěděním, podrážděním kůže a vyrážkami

Co tedy při dermatitidě používat? Postup léčby určuje doktor nebo lékarník, ale mezi vhodné přípravky, kterými můžete péči doplnit, patří Betaglukan, který posiluje obranné reakce organismu a jehož uživatelé na sobě pozorují eliminaci viditelných dermatitidPokud zase hledáte šetrný přípravek na opalování, naše novinka s obsahem SPF je vhodná i pro kůži trpící nejrůznějšími infekcemi nebo právě dermatitidou. 

 

 

Ekzém 

Atopická dermatitida neboli ekzém je neinfekční chronické onemocnění, které se vyznačuje svěděním, zarudnutím kůže, suchou kůží a různými vyrážkami. Typické je pro něj střídání fází klidu s fázemi vzplanutí. Nejčastěji se vyskytuje u dětí – v České republice v prvním roce života postihuje zhruba 16 % populace – ale může přetrvat do vyššího věku. Ve vzácných případech se dokonce objeví až v dospělosti. 

Hlavním příznakem ve fázi vzplanutí je záchvatovité svědění kůže, které svádí ke škrábání, což příznaky dále zhoršuje. Objevuje se zarudnutí, otok a mokvání pupínků. I když se postižený zrovna nachází ve fázi klidu, pokožka je nadměrně vysušená, napnutá, svědivá a extrémně náchylná k popraskání. Protože je pak kožní bariéra oslabená, nastává velké riziko rozvinutí dalších infekcí

Léčbu volí lékař, existují ale přípravky, které vám od symptomů ekzému mohou pomoci. Například výtažek z vrbovky má vliv na eliminaci příznaků atopického ekzému i jiných typů dermatitidy. Přírodní antioxidant Astaxanthin obsahuje velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, které sehrávají v boji s ekzémy důležitou roli. Ochranný krém na ruce zase pokožku intenzivně hydratuje a regeneruje, a má tak skvělý vliv na popraskanou kůži. 

 

 

Lupénka 

Příčina lupénky neboli psoriázy není jasná, zhruba ve 30 % případů hraje podobně jako u ekzému roli dědičnost. Nejčastěji se první příznaky objeví mezi 15. 25. rokem života, nemoc se ale může projevit v jakémkoliv věku. Na vzniku se podílejí i hormony, proto lupénka často nastupuje v období puberty nebo menopauzy

Na závažnosti příznaků má vliv i počasí a klima – na podzim, v zimě a na jaře má lupénka horší průběh než v létě. Nemocným může výrazně ulevit moře, teplo a slunce (to samé mimochodem platí pro atopický ekzém). Typickými příznaky jsou růžová a červená ložiska na kůži, na nichž se objevují šupinky. Ty se samy odlupují a jejich škrábání vede ke krvácení. Taková ložiska se nejčastěji objevují na loktech, kolenou nebo na hlavě. Výskyt ale není vyloučen ani kdekoliv jinde po těle.

Příznivý vliv na zmírnění příznaků psoriázy má tinktura z echinacey. U té zákazníci vyzdvihují rychlejší hojivost. Hyaluronové sérum zase obsahuje aloe vera, která má skvělé hojivé vlastnosti a je vhodná právě i pro pleť postiženou touto nemocí. 

 

 

Akné 

Akné se netýká jen teenagerů – poskytuje skoro 90 % populace! Nejčastěji se sice vyskytuje mezi dvanáctým až čtyřiadvacátým rokem života, ale může se vyskytnout jak u starších, tak u batolat. Na vzniku nebo zhoršení akné se podílí celá řada faktorů – namátkou jde o stres, nevhodnou stravu, kouření, alkohol nebo jisté léky (například antibiotika, kortikosteroidy nebo perorální antikoncepce). 

Pokus se chcete o akné dozvědět více, přečtěte si tento článek, ve kterém se mimo jiné dozvíte, jak se liší projevy různých druhů a forem akné a jak s nimi bojovat.

Základem je však dodržování správné péče o pleť. Tu byste měly čistit pravidelně a kvalitním přípravkem, například jemnou mycí pěnou. Odlíčení by mělo být také pečlivé, nejlépe za pomoci šetrného oleje. Hydratace a vyživení pleti hrají  (nejen) v boji proti akné mimořádně důležitou roli. Nezapomínejte proto ani na kvalitní denní a noční krém s přírodním složením. 

 

 

 

Kožní plísně

Mykóza kůže a nehtů je infekční onemocnění způsobené houbami, většinou dermatofyty nebo kvasinkami. Jsou to mikroorganismy, které se rychle množí v teple a vlhku. Proto plíseň často vzniká při zapaření a špatné hygieně. Jednoduše si ji ale kdokoliv může přinést z veřejného koupaliště nebo tělocvičny. 

Příznaky mohou být – obzvlášť ze začátku – zrádné. Mykóza se může projevit jako obyčejná vysušená a praskající pokožka. Mezi nápadnější symptomy patří svědivá vyrážka nebo pálení kůže. Později se přidávají praskliny na ploskách nohou a někdy i puchýře. Pokud je plíseň již na nehtech – většinou na ně přejde z kůže – léčba je pak delší a komplikovanější. 

Jako prevence dobře poslouží udržování pokožky v suchu a podpora imunity,. Stejně tak je dobré si dát pozor na bosou chůzi na místech jako sauna, bazén nebo společná sprcha. Pokud se plísní nakazíte, nebojte se zajít pro radu k lékarníkovi či lékaři, který  vám poradí s účinnou léčbou.

 

 

 

Shrnutí

Kožní onemocnění mohou mít různé příčiny, symptomy a závažnost, ale všechny mají společné jedno – mohou mít významný vliv na kvalitu života. Je důležité si uvědomit, že mnoho kožních problémů v dnešní době je dobře léčitelných nebo ovladatelných. Pokud některým trpíte dlouhodobě, navštivte dermatologa, který vám dokáže odborně a správně poradit.